FAQ MicroStation i Altres Veïns

•MicroStation o AutoCad?

Una Història

1978
Microstation neix dos anys abans que AutoCAD, com un projecte d’universitat dels germans Bentley. Inicialment la pretensió no era un programa informàtic sinó un sistema operatiu que fos capaç de generar gràfics per la qual cosa estava bastant lligat a una estació de treball que incloïa no només la aplicació informàtica sinó també l’equip.

1980 – 1985
Neix la Pseudo Station o U-Station. En aquesta època Microstation és un sistema ja orientat a llegir gràfics IGDS. Aquestes estacions de treball d’Intergraph portaven des de 1969 desenvolupant tecnologies d’alt rendiment.

AutoCAD Versió 1.0 Va néixer a partir del programa microC, després es va anomenar Interact, desenvolupat en SPL que corria en la computadora anomenada Marinchimp 9900. Els 16 cofundadors de AutoDesk el compren i reescriuen en el llenguatge C i PL / 1 amb la intenció de promoure un programari CAD per a PC que costés al voltant de 1.000 $. Va ser un dels primers programes CAD en córrer sobre PC.

En el 1982 es presenta AutoCAD al COMDEX com el primer programa CAD que opera en un PC, per això se li deia AutoCAD 80 i AutoCAD 86, en referència als PC amb processador  8086. El menú suporta més de 40 ítems, apareix per primera vegada el cursor, es creen paràmetres bàsics per a la impressió en plotters. S’estandarditza els números de colors. Aquest any neix CADPlan que després es va anomenar CADVANCE. També aquest any és llançada CATIA I.

Més funcionalitats a ordres com zoom, arc, array. Sorgeixen els ortho, grid, snap. Apareixen els blocs i ordres nous com axis, units, hatch, break, Fillet.
Explode, Extend, Offset, Stretch, Trim, etc.

AutoCAD en els següents 4 anys crea estratègies d’internacionalització, aconsegueix 50.000 usuaris i arriba a ser anomenat el millor programa CAD.

Abans de 1980 un sistema CAD costava 125.000 $ amb 512 Kb de memòria i menys de 300 MB de disc.

Amb l’arribada dels PC, un IBM amb 64k de RAM costava 5.000 $.

A 1985, apareixen les primeres capacitats 3D, i Minic, un programa de gran difusió en el medi Mac.

1986

Arriba AutoLISP amb més propietats. AutoDesk aconsegueix 50.000 llicències venudes a nivell mundial. D’aquest any en endavant, i per 10 anys AutoCAD guanya com el millor programa CAD en PC World Magazine.

Aquest any en el món Mac sorgeix Deneb que amb MacLightning arribaria a ser Canvas.

Tant AutoCAD com Microstation existien en versions multiplataforma.

1987
Microstation 2.0 Aquesta és la primera versió oficial de Microstation amb el format de fitxers dgn (Design file) que coincideix amb el llançament d’AutoCAD 2.6, al temps que AutoCad adquireix Softdesk i la competència de Datac i ArchiCAD. No obstant això, Microstation seguia sent una aplicació que corria de forma separada dins d’un PC, sota el conegut U-Station que emulava una estació de treball CAD, corria més ràpid i era més estable. Microstation arriba a tenir 100.000 usuaris.

1989
Microstation 3.0 intenta guanyar-li l’avantatge a la seva competència amb major productivitat, més rapidesa i, a més a més, sense problemes amb Mac.
En aquest període AutoCAD R10 compra GenericCAD  i arriba a un milió d’usuaris.

Arriba Graphisoft, que després suportaria ArchiCAD.
Sorgeix MicroCADAM, que arribaria a ser el programa CAD més difós al Japó.

1990
Microstation 4.0 implementa la majoria de coses per les quals s’ha fet més popular:

Referències, Fences, Clipping, etc.

En aquest temps AutoCAD lluita per ser compatible amb Mac, la majoria d’aquestes novetats les introduiria a la versió R12 de 1992, era obvi, Microstation li estava guanyant en innovació, una petita aplicació que les empreses més importants estaven adoptant.

Primera versió de Microstation i d’AutoCad per Mac.

Apareix PaperSpace i el concepte de Layouts. Millora el 3D amb ACIS, però sota pagament extra. S’introdueixen els icones, en aparença de botons, sempre en DOS i, amés, AutoCAD ja podia córrer sobre un servidor.

En aquest temps AutoDesk intenta incursionar en el medi de l’animació amb AutoDesk Animator Studio.

Intergraph és el segon proveïdor de programari CAD / CAM / CAE als Estats Units i el segon a nivell mundial.

AutoDesk es líder amb 500.000 còpies d’AutoCAD, 300.000 de GenericCAD i 200.000 de AutoSketch.

D’aquest any i durant 8 següents, AutoCAD es va guanyar el mèrit de millor programa CAD per part de Byte Magazine.

1991

Primer intent de AutoDesk d’entrar a l’entorn d’Arquitectura amb ArcCAD. També la primera iniciativa d’AutoCAD per a plataformes SUN.

Aquest any Microsoft desenvolupa OpenGL, que va arribar a ser un estàndard en el desplegament de dades 3D.

Al Mac, Canvas es popularitza amb la compatibilitat amb Apple’s System 7.

Microstation implementa moltes funcionalitats que el fan diferent: fences, references, clipping de referències, level names, dwg translator. Incloïa, també, dimensionament associatiu, cells compartides, superfícies i renderitzat. Una versió anomenada Nexus incloïa dwg translator i capacitat de córrer sobre Windows 3.1.
Primera versió amb llenguatge MDL.

Bentley anuncia haver arribat a 100, 00 usuaris de Microstation.

1993
Apareix AutoCadD 12.0

Arriben les referències externes, s’incrementen els icones, apareix el renderitzat i una extensió per connectar amb bases SQL. AutoDesk llança 3D Studio 2 per a DOS.

Aquesta és l’última versió estable per a Mac.

1993-1994
Microstation 5.0 integra el maneig de ràsters en forma binària, estils de línia i amidaments.

Aquesta va ser l’última versió en què Microstation va figurar sota la marca i equips fabricats per Intergraph.

En aquest període AutoCAD llença la seva versió R13 per DOS i Windows i fracassa amb la compatible amb UNIX i Mac.

Al 1994, AutoCAD aconsegueix el milió d’usuaris com a programari sol, el seguien Cadkey amb 180.000 i Bentley 155.000

1995
Microstation 95. Apareix la versió 5.5, treballant a 32 bits (en l’era de Windows95!), s’introdueixen les eines Accudraw (snaps), finestres de diàlegs, execució de múltiples arxius i smartlines. Aquesta va ser l’última versió compatible amb Mac i Linux.
En aquest període AutoCAD R13, encara en 16 bits, decideix no treballar més per a Mac. AutoCad compra empreses per especialitzar-se en línies d’Arquitectura i Enginyeria Civil.

AutoDesk, mitjançant Autosurf inclou conversió per estàndard IGES. També inclou modelat paramètric en AutoDesk Designer.

Compra Automated Methods, per entrar al món GIS.

AutoDesk anuncia tenir tres milions de còpies venudes i es converteix en la cinquena companyia de programari més gran del món.

Pro / Engen és el primer programa CAD amb capacitat de modelatge paramètric i 3D d’alta resolució compatible amb Windows NT i aquest any és reconeguda com a número 1 en el disseny mecànic.

Bentley anuncia tenir 200.000 usuaris.

1996

AutoDesk llança Mechanical Desktop 1.1.
Canvas i TurboCAD existeixen per a Mac i Windows.
Aquest any sorgeix Datac, FelixCAD és compatible amb AutoCAD.

Pro / E llança el format VRML per a Internet.

Bentley entra al medi d’Arquitectura i Plantes Industrials. S’identifica en la línia geoenginyeria i llança per primera vegada el sistema de subscripció SELECT que existia des de 1990 com CSP.

1997
Microstation SE (Edició Especial). Surt a la llum la versió 5.7, amb icones en colors i aparença més Windows. Aquesta va ser una de les versions que molts van seguir usant durant anys, s’introdueix el Power Selector i algunes funcionalitats per treballar a Internet que AutoCAD s’implementariaen a l’any 2000.
En aquest període AutoCAD llança R14 i sorgeixen les versions LT “light”  a u preu aproximat de 500 $per competir en preus amb Datac i Minic. Desapareix GenericCAD. AutoCAD és amo del mercat, eren anys de Windows 98.

Per a Windows NT i 95. AutoDesk proposa el format DWF per a ús a Internet.
Fins aquesta data 14 diferents versions havien estat produïdes, una cada any.

Desapareixen les versions per DOS.

Datac i Minic, una versió full costava 4.000 $ i  Pro / em 26.000 amb tots els seus 26 mòduls i Unigraphics 17.000 per 30 mòduls.

Amb la compra d’SoftDesk, AutoDesk inicia el llançament de versions verticals per a l’Enginyeria.

Aquest any comença la iniciativa MarComp per democratitzar el format dwg. La iniciativa finalitza quan Microsoft adquireix el programa Visio que era un clon d’AutoCAD.

Canvas és el programari més utilitzat per a l’animació al cinema. Aquest any acaba sent part de l’empresa que va llançar SolidWorks.

1998

Aquest any neix la OpenDWG Alliance a partir de les llibreries deixades per MarComp.
AutoDesk llança Arquitectural Desktop basat en AutoCAD 14.
Aquest any surt la primera versió de IntelliCAD, a partir de l’esforç de Visio.

Durant els següents 9 anys, AutoDesk i Bentley es mantenen incrementant els seus usuaris especialitzats i millorant les seves funcionalitats a través de la compra de noves tecnologies. AutoDesk inicia a mantenir un format dwg per més d’un any, alguns dels seus partners com Eagle Point el superaven en el mercat AEC.

1999-2000

Eagle Point era líder a AEC. Alibre entra amb més força colaborativa. Graphisoft adquireix DrawBase. TurboCAD arriba al milió d’usuaris.

Microstation J. Arriba la seva versió 7.0, fent èmfasi en el desenvolupament Java i una mica de QuickvisionGL, anteriorment operava amb Basic i MDL, aquesta versió d’arxius anomenats Dgn V7 va ser l’última basada en el IDGS usada durant 20 anys. A partir de la versió 8 es va usar el format IEEE-754.
En aquest període AutoCAD 2000 (R15) havia causat gran impressió, era amo del mercat CAD i buscava que l’usuari fos deixant la línia d’ordres.

El format dwg 2000 persistir per primera vegada més d’un any, durant AutoCAD 2000i i AutoCAD 2002.

2001
Microstation V8. Amb el llançament de Microstation V8 es busca no “semblar estrany” i integrar compatibilitat amb 64 ​​bits, llegir i editar els dwg de forma nativa, signatura digital de plànols, arxiu històric i reducció de límits en nivells, undo, mides d’arxius . MicrostationV8 busca millorar el que AutoCAD fa millor, com el maneig de capes, els models, la funcionalitat de snaps (accusnap). Encara i tot, amb aquests canvis, Microstation treballa sota U-Station, el que el manté amb aquesta estranya forma de no afectar la memòria RAM i, per tant, major productivitat.
També integra la programació VBA, i estandarditza la seva audaç manera de controlar les unitats de treball (working units).
En aquest temps AutoCAD, integra el format DWF i CadStandard encara que el cost és deixar de donar suport a usuaris anteriors a AutoCAD 2000. La funcionalitat d’AutoCAD busca que molts comandaments passin de la barra de text a finestres.

2003

AutoCAD 2004 (R16)
S’integren les eines Express (s’inicia des d’Softdesk), Es millora la taula de propietats amb una interfície més amistosa.
El format DWG d’AutoCAD 2004 persistir en AutoCAD 2005 i AutoCAD 2006.
A partir d’aquest any, AutoDesk llança totes les noves versions d’AutoCAD al mes de març.

Aquest any la OpenDWG Alliance canvia a Open Design Alliance i fa acord amb Bentley per suportar el OpenDGN i estendre’s més enllà de la simple interpretació de fitxers CAD.

2005
Microstation v8.5 Busca llegir els arxius dwg CadStandard i implementa multiplesnaps i creació d’arxius PDF.
En aquest temps AutoCAD 2005 (R17) implementa una millora en la interfície de finestres popup, com blocs dinàmics, taules i es tornen amigables els amisaments.

2006
Microstation V8 XM (versió 8.9). MicroStation és reconstruït des de zero (se suposa), anteriorment venia d’un llenguatge Clipper, ara és desenvolupat en infraestructura. NET tractant de no “veure’s estrany”, així que ha deixat de funcionar com un subsistema (U-Station), encara que aconsegueix mantenir la seva capacitat de productivitat sense matar la memòria RAM. XM intenta sostenir l’aparença V8, millorant les funcionalitats “perquè l’han estimat” i integra referències externes PDF, plantilles d’elements, maneig de colors Pantone i Ral i millora l’aparença en certa similitud a AutoCAD.
Bentley va llançar Microstation XM com una versió “provisional”, prometent per a l’any 2008 una plataforma que s’ha mantingut sota una gran expectativa, en un temps li van dir “Mozart” o “Athens”, tot segueix sent un gran secret.
En aquest temps AutoCAD 2007 millora les capacitats de renderització, i per a la versió 2008 pot importar arxius dgn. Milloren algunes coses que sempre van ser complicades (amidaments i impressió) i millora la capacitat de treballar amb altres programes no Cad. Curiosament, “XM” no significa res.

2007-2008

 AutoCAD 2008 (R 17.1)
Primera versió d’AutoCAD compatible amb 64 ​​bits.
Bentley adquireix RAM i Staad per reemplaçar la línia de disseny estructural per al llançament de V8i.

Els últims 4 anys han mostrat resultats de l’acord d’interoperabilitat de AutoDesk amb Bentley en les línies d’Arquitectura, Enginyeria, i Animació n. Tots dos busquen uniformar les seves tendències amb suport geoespacial i modelatge BIM. Bentley basat en XFM, incursionando només en Plantes Industrials, AutoDesk amb els objectes dinàmics i incursions en la manufactura i animació per a cinema.

2009

AutoCAD 2007 (R17).
Redisseny de la interfase amb la introducció del Ribbon.
Per primera vegada AutoCAD pot importar un fitxer dgn, encara que no editar-lo.
S’agreguen funcionalitats d’interacció amb les dades com el ViewCube i Action Recorder.

Aquest any AutoDesk és nomenada la número 25 entre les 50 companyies més innovadores a nivell mundial.
AutoDesk adquireix Softimage.

Microstation V8i. 3D design tools, vistes dinàmiques, suport per a sistemes de coordenades globals (abans només Geographics), suport per DWG 2009.

Suport per RealDWG, interoperabilitat amb formats GIS que només suportava Bentley Map (shp, MIF, mid, tab). Suport per a interactuar amb pdf i shp de referència (abans es veien com ràster). Capacitat de publicar informació en R-models.
S’integra capacitat per interacció amb GPS.
S’integren les vistes dinàmiques i coordenades auxiliars per vista.
En aquest any Bentley i AutoDesk signen l’acord per intercanviar llibreries en els formats dgn i dwg amb major interoperabilitat.

Bentley compra Ginter per crear la línia de geotècnia.
En aquest any Bentley és inclosa entre les 500 empreses amb més actiu en infraestructures a nivell mundial.

2010

AutoCAD 2011 torna a Mac després d’abandonar el 1994.

L’Open Design Alliance llança Teigha SDK amb més de 1000 membres en 40 països. Entre aquests s’inclou Adobe, BricSys, Carlson, ESRI, Graphisoft, IntelliCAD, Intergraph, VectorWorks, Oracle, Safe Software, SolidWorks.

2011

AutoCAD 2012

S’introdueix major associativitat als objectes en els arrays i agrupaments. Documents de disseny, neteja de duplicats.

Es redissenya la línia d’ordres amb recerca suggerida.

Bentley es proposa llançar els nous avenços a mitjans de 2011, en què els I-models persisteixen com a elements d’interacció amb tots els seus productes i cap a fora en línies d’Arquitectura i Enginyeria d’AutoDesk.