La Terra plana

wa_zoom
El Mapamundi del Beat de Liébana és una de les principals obres cartogràfiques de l’Alta edat mitjana. Va ser elaborat pel monjo Beat de Liébana basant-se en les descripcions aportades per Sant Isidor de Sevilla, Claudi Ptolemeu i les Sagrades Escriptures. Encara que el manuscrit original s’ha perdut, en queden algunes còpies, en els anomenats Beatus, que conserven una fidelitat bastant gran respecte a l’original.
 
svx1.png
El mapa es reprodueix en el pròleg del segon llibre del Comentari a l’Apocalipsi del Beat de Liébana. La funció principal del mapa no és la de representar cartogràficament el món sinó la de servir d’il·lustració a la diàspora primigènia dels apòstols.
 

svx2.png

Segons les descripcions del Gènesi que el Beat prenia per base, la terra era plana i sobre ella s’elevava la volta celeste en què es movien el Sol, la Lluna i tot un seguit de lluminàries menors com els planetes i les estrelles. Es considerava que existien dos tipus de masses d’aigua: Les aigües superiors, que eren contingudes per la volta celeste i que usualment queien a la terra en forma de pluja, i les aigües inferiors, que eren les que nodrien els rierols, els rius i les grans masses d’aigua salada.
 

svx3

En aquest mapamundi l’orbe es representa com un disc circular envoltat per les aigües de l’Oceà. La terra es divideix en tres continents: Àsia (semicercle superior), Àfrica (quadrant inferior dret) i Europa (quadrant inferior esquerre), que corresponen respectivament als descendents dels tres fills de Noè: Sem, Cam i Jàfet. Les masses continentals són separades per corrents d’aigua o mars interiors com el mar Mediterrani (Europa-Àfrica), el riu Nil (Àfrica-Àsia) i el Bòsfor i el mar Egeu (Europa-Àsia). Al centre del món se situa Jerusalem, la ciutat sagrada del judaisme i la cristiandat, on Abraham va estar a punt de sacrificar el seu fill Isaac i on van tenir lloc els fets de la Passió i Resurrecció de Crist. La concepció de Jerusalem com umbilicum mundi era bastant usual en l’espiritualitat cristiana medieval: A la Divina Comèdia, Dante inicia el seu viatge als inferns des del subsòl d’aquesta ciutat.

svx4svx5

 

Font: WikimediaWikipedia