Barcelona 1595

Aquest gravat és un exemplar amb un simple, quasi infantil (els horts, el pou, un quixot, la vegetació, els habitatges), però ràpid traç, efectiu i amb l’encant dels primers il·lustradors de ciutats que hi posaven tot l’esforç imaginatiu quan la tècnica encara era molt precària.

vbcn1595.png

L’autor és Francesco Valegio, probablement de la colecció Raccolta di le più illustri e famose città di tutto il Mondo, Venècia, ca.1595.

La col·lecció de les ciutats més il·lustres i famoses del món, inclou prop de 322 plantes i vistes de les principals ciutats del món. Es conserven diverses còpies d’aquest volum, totes amb un nombre variable de gravats i totes sense índex imprès. A més, la majoria de les taules de la col·lecció de Valegio es van incloure a la Nova col·lecció de totes les ciutats més il·lustres i famoses del món editada per Donato Rasciotti. Tot i això, encara no se sap quina de les dues col·leccions va sortir a la llum i es desconeixen les dates de totes les tirades conegudes. Moltes de les imatges reprodueixen models figuratius apareguts als primers volums del Civitates Orbis Terrarum publicats entre el 1572 i el 1588 (i posteriorment reimpresos fins al 1617) pels cartògrafs Georg Braun i Franz Hogenberg.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Les plaques de la Col·lecció, que es pot considerar la seva obra més important, no porten cap data, tret de les d’Alger, Constantinoble i Rodes, signades per Martino Rota, i datades el 1572. Les imatges de ciutats signats per Rota (gravador nascut a Sebenico que va treballar a Venècia fins al 1573) són el nucli més antic de l’obra, cosa que vol dir, o sembla que vol dir, que aquesta obra va ser planificada pel mateix Rota. La col·lecció va tenir un gran èxit i es va convertir en la base de les següents còpies.

Font:

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Cartoteca Digital.

Libreria Antiquarius – IberLibro