Posa un monstre a la teva vida

c1

“Què passa, tio?”

  • La magnífica obra Cosmographie Universelle

Guillaume Le Testu (o Guillaume Le Têtu) (1509-1573), va ser un viatger, explorador i navegant francès. Va ser un dels principals cartògrafs de la seva època i autor dels mapes de Dieppe. Els seus mapes es distingien per la seva sofisticació i detall; van influir generacions de cartògrafs, navegants i exploradors.

d1-z14_050v_02.jpg

Canibalisme al Brasil

d1-z14_028v_01

Blèmies

Sciapodes

Sciapods (personatges d’una sola cama que es protegien del sol amb els peus)

Le Testu va tenir èxit de corsari durant els primers anys de les Guerres de Religió franceses. El 1573, ell i sir Francis Drake van atacar un tren de mula espanyol que escortava or i plata a Nombre de Dios, a la costa atlàntica de Panamà, i va ser assassinat després de la seva captura pels espanyols.

d1-z14_048v_02.jpg

Gegants de la Patagonia

Els suggeriments que Le Testu havia fet el mapa (o fins i tot visitat) d’Austràlia es basen en: primer, la representació dels seus mapes d’una gran illa (o continent) al sud de Java, que Le Testu va identificar com a Java la Gran, esmentada per Marco Polo (i en aquell moment coneguda com Terra Australis) i segon, la incorporació de Le Testu en aquests mapes d’aus que s’assemblen a cignes negres i casuaris, originaris d’Austràlia.

d1-z14_017v_01.jpg

Escenes de caça i batalles a Mauritania

Tot i això, no va afirmar haver vist mai Java la Gran en persona i molts cartògrafs en el seu moment van incorporar elements hipotètics, mitològics o fantàstics, una pràctica que també és evident en Le Testu. Els seus mapes mostraven unicorns i criatures monstruoses com serps gegants de 200 metres de llarg, basiliscs, sàtirs, Blèmies (humans sense cap) i Cinocefàlics (humans amb cap de gos).

d1-z14_019v_01

Carro triomfal conduït per Posidó

d1-z14_033v_01.jpg

Nessie

L’obra de Le Testu va ser utilitzada per l’almirall Gaspard de Coligny i els hugonots francesos amb l’esperança d’establir-se a Brasil, Florida, el Carib i fins i tot a la Terra Australis. Tot i això, aquests intents van ser abandonats després de l’assassinat de Coligny el 1572 i la mort de Le Testu l’any següent.

d1-z14_023v_01.jpg

Monstre marí

Cosmographie_universelle_selon_les_navigateurs_[...]Le_Testu_btv1b8447838j_92.jpeg

Font: Bibliothèque Nationale de France