Carta del Rei a la Generalitat
Valladolid, corresponsal, 10 de març de 1601. Les corts de Barcelona de 1599 van ser un intent de recompondre l’entesa entre la corona i l’oligarquia catalana malmesa durant el regnat de Felip II. La generositat reial va traduir-se en diverses constitucions que afermaven la jurisdicció baronial i en un bon nombre de nomenaments nobiliaris.
El donatiu de més d’un milió de lliures ofert pels braços a la corona semblava confirmar la imatge de l’acostament entre el Rei i Catalunya.
Així doncs, els resultats poden considerar-se com a positius pel què fa a les aspiracions catalanes ja que els greuges previs s’havien reparat, si bé només en allò que no afectava directament la jurisdicció reial.

Valladolid. Georg Braun; Frans Hogenberg: Civitates Orbis Terrarum, Band 1, 1572 (Ausgabe Beschreibung vnd Contrafactur der vornembster Stät der Welt, Köln 1582; [VD16-B7188)
Universitätsbibliothek Heidelberg
La intenció del ministeri del Duc de Lerma d’incloure en el corpus legislatiu una sèrie de constitucions qüestionades per la Diputació del General i els braços han desfermat una important batalla institucional. Una part dels diputats i oïdors no reconeixen les constitucions pel rebuig als cinc capítols de cort no aprovats per la cort general. En aquest conflicte s’ha d’incloure l’exigència reial del quinto dels ingressos que han obtingut alguns municipis catalans des de 1599 i que han provocar grans enrenous, en especial a Barcelona.
Un altre motiu de descontentament va ser la prohibició als cavallers de l’estament militar de portar pedrenyals i d’altres armes de foc a sobre, mesura relacionada amb la repressió del bandolerisme.
La resistència de les institucions catalanes a donar el vist-i-plau a les constitucions qüestionades ha estat replicada pel monarca apel·lant a l’absolutisme, i la resposta del virrei va consistir en la captura i empresonament del diputat i de l’oïdor militar.
Finalment, però, s’ha arribat a una entesa mitjançant la qual les constitucions són impreses amb la resta del corpus legislatiu amb la promesa reial de no ser aplicades fins a la celebració de noves corts. Aquest pacte, és una solució de compromís, un nou tancament en fals del conflicte institucional.
Carta del Rei a la Generalitat:
A los venerables, nobles y amados
nuestros los diputados del General de Cathaluña. El rey.Diputados, don Christóval Gallart me dió una carta de treze de henero del año passado 1600, y por ella y lo demás que nos ha dicho y informado a los de mi consejo y scripturas y papeles que ha presentado, se ha entendido lo que pretendéis que se deve reparar en el volumen de las constituciones, capítulos y autos de Corte que os entregó don Pedro Franquesa, que hizo el officio de scrivano de dichas Cortes, por ausencia de nuestro prothonotario, y haviéndolo mandado mirar con grande consideración y cuydado y deseo de daros satisfacción en quanto se pudiere, como lo meresce vuestra fidelidad y el amor que mostráis a mi servicio, havemos mandado tomar en ello la resolución que entenderéis del duque de Feria, mi lugartiniente y capitán general en esse Principado y condados, a quien daréis entera fe y crédito en lo que de mi parte acercaesto os dixere, confiado que como personas de tanta experiencia y buen zelo, que entenderéis que se ha hecho lo que se podía, devía y convenía al beneficio y quietud desse Principado y condados, cuyo bien, conservación y augmento tengo tan presente, como nos lo tienen merescido tan buenos y fieles vassallos.
Dada en Valladolid, a X de henero 1601. Yo el rey.
En un intent de màxima pressió, el Rei també ha adreçat al Consell
de Cent una missiva en el mateix sentit que l’anterior i amb un to més bel·ligerant.
A los amados y fieles nuestros los concellers Consejo de Ciento y hombre buenos de la nuestra ciudad de Barcelona. El rey.
Amados y fieles nuestros, presupuesto que en las Cortes que celebré en essa ciudad hize en beneficio de esse Principado y condados todo lo que huvo lugar, y les concedí las constituciones y capítulos de Corte que en ellas se acordaron, y que sobre la réplica que los diputados hizieron acerca algunas discrepancias que pretendieron havía en algunas cosas, mandé que fuessen oídos por medio de don Christófol Gallart y que con madura deliberación se viesse lo que en aquello se podía hazer, y desseando darles satisfacción, como lo merescen tan buenos y fieles vassallos, resolví deimbiarles las dichas constituciones reparadas en la forma que havréis entendido, con desengaño que no innovaría otra palabra alguna y orden para que las imprimiessen, para que todo el Principado y condados gozassen del beneficio de dichas leyes.
Y teniendo por cierto que con ésta las abrassarían y agradescerían lo que se havía hecho, he entendido muy fuera de lo que esperava que de nuevo tratan de embiar embaxada para replicar otra vez sobre lo que estan desenganyados, y porque esto sabe mucho a desacato y si lo quisiessen poner por obra me obligarían hazer sobreello alguna demostración exemplar para que aprendan como han de obedescer a mandamientos tan justos, y sabiendo yo el amor grande con que essa ciudad mira las cosas de mi servicio y que tocan a mi auctoridad y preeminencia real, y que por su parte no dará lugar a que se haga cosa en contrario, como yo tan poco lo he de consentir, me ha parescido advertiros dello y de como les mando que enbíen la dicha embaxada tan voluntaria y fuera de propósito, y sobre que por ninguna cosa ha de haver mudança, para que essa ciudad lo tenga entendido y en conseqüencia desto haga en lo que se offresciere de mi servicio lo que acostumbra y yo confío, y devéis al amor que os tengo y todo lo demás que de mi parte os representará el duque de Feria, mi lugartiniente y capitán general, a quién daréis entera fee y crédito, que dello quedaré muy servido y me quedará la memoria que es razón, para hazeros merced en todo lo que huviere lugar.
Dada en Valladolid, a 4 de março
MDCI. Yo el rey.
————————————————
————————————————
El Civitates Orbis Terrarum va ser un projecte editorial concebut com un complement a l’atles del món d’Abraham Ortelius, Theatrum Orbis Terrarum de 1570, que va esdevenir la més completa selecció de vistes panoràmiques, plànols i comentaris textuals de ciutats publicada durant l’Edat Moderna.
Un amplíssim planter d’informants, dibuixants i col·laboradors van formar un equip encapçalat per Georg Braun (1541-1622), canonge de la catedral de Colònia, principal impulsor i coordinador general de l’obra. Els dibuixos originals van ser realitzats per diversos autors, entre els quals cal destacar Georges Hoefnagel, artista flamenc que va recórrer nombrosos països per compondre les seves vistes. El gravador Franz Hogenberg va ser l’encarregat de realitzar la major part de les planxes per a l’estampació. Els textos llatins que acompanyen les imatges, en bona part redactats pel mateix Braun, són de caràcter descriptiu i al·ludeixen a la història, la geografia i els aspectes socials i econòmics de cada ciutat. L’obra es va publicar en sis volums, que van aparèixer en successius anys (1572, 1575, 1581, 1588, 1598 i 1617), sent reimpresa i reeditada en nombroses ocasions i països.
Referents:
Hebrew University of Jerusalem