1700 Ciutats (3)
BRUSSEL·LES (2011: 1.119.088 hab.)
El segle XVII va ser realment complicat per als habitants dels Països Baixos del Sud. Durant aquest període el país va patir nombroses guerres i destruccions a causa de les tropes de les diferents potències que van travessar la regió. En 1695, gairebé quaranta anys després de la Batalla de les Dunes de 1658, França continuava la seva política expansionista a costa de les possessions espanyoles al nord. Durant aquest temps es van desenvolupar nombroses guerres i nombroses aliances van ser signades i trencades, i alhora les diferents fortaleses canviaven contínuament de mans. La Guerra dels Nou Anys, iniciada el 1688, s’enfrontava a la França de Lluís XIV contra una gran coalició europea coneguda com la Gran Aliança formada per Anglaterra, les Províncies Unides, Espanya i diversos prínceps electors com Maximilià II Manuel de Baviera, en aquell temps governador dels Països Baixos Espanyols.
El juliol de 1695, la ciutat de Namur, que feia tres anys aocupada per les tropes franceses, va ser assetjada per Guillermo III d’Anglaterra, que es trobava al capdavant de les forces aliades. Després de la mort de François-Henri de Montmorency, les tropes franceses van passar a ser dirigides pel duc de Villeroi, un mediocre estrateg però que era un personatge molt proper a la persona del rei. El rei, irritat per la volta de rosca dels esdeveniments, va instar Villeroi a destruir Bruges i Gant mitjançant un atac sorpresa. Villeroi, intentant complaure Lluís XIV, va suggerir que el bombardeig de Brussel·les tindria un efecte encara més devastador sobre l’enemic.
El Bombardeig de Brussel·les per part de les tropes franceses del rei Lluís XIV els dies 13, 14 i 15 d’agost de 1695 i la seva consegüent incendi, constitueixen l’episodi més destructiu en la història de la ciutat. La Grand Place va ser completament destruïda juntament amb un terç dels edificis de la ciutat. La reconstrucció del centre de la ciutat, efectuada durant els següents anys, va canviar l’aparença de la mateixa i va deixar nombroses traces que encara avui són visibles.