Falsificacions, enganys i altres negocis (2)

Falsificació

06_01_000904

 

Un dels primers intents europeus de publicar una ciutat nord-americana a vista d’ocell és aquesta imatge titulada Nova Amsterdam. Mapa Publicat el 1672 per l’editor francès Gerard Jollain.

Vuit anys abans, els britànics havien capturat la colònia holandesa de Nova Amsterdam i la rebatejaven com a Nova York. No només el mapa està desfasat, també és completament fictici. Literalment, una estafa.

De fet, el traçat dels carrers, els edificis i la topografia accidentada són els de Lisboa, Portugal, de finals del segle XVI. Aquests elements foren copiats d’una imatge popular de Lisboa publicada originalment a Braun i Hobenbergs Civitates Orbis Terrarum (Colònia, 1572-1617).

Un cartògraf holandès va publicar una visió a ran de terra de Nova Amsterdam diversos anys abans que Jollain emetés el seu mapa. És probable que els entesos francesos no tinguessin cap referent de la representació holandesa més exacta.

Com si volgués demostrar la precisió geogràfica de les vistes, Jollain va afegir un incís que mostra la ubicació relativa de Nova Amsterdam dins de la colònia de Nova Holanda. També va afegir topònims amb la colònia britànica contigua de Massachusetts i grups indis veïns. El text, tant en llatí com en francès al final de la vista, descriu Nova Amsterdam com una colònia holandesa.

Original

06_01_002308

La representació de Jollain de Nova Amsterdam es va basar en aquesta imatge de Lisboa, publicada originalment cap al 1598 a la cinquena part de la col·lecció completa de visions urbanes de Braun i Hogenberg, Civitates Orbis Terrarum. Tan popular va ser aquesta visió que va ser reeditada repetidament en altres atles durant el segle XVII. Aquesta visió retrata Lisboa en el punt àlgid de la seva prosperitat durant l’Era europea del descobriment i l’exploració. Són clarament evidents els trams de carrer medievals en forma d’un terreny accidentat, el castell i la catedral que dominaven l’horitzó de la ciutat i un port ocupat, ple de vaixells.

Referent: Norman B. Leventhal Map Center Collection