El primer mapa estampat de Catalunya

Autor/editor: Ioannem Baptistam Vrients (1552-1612)
Lloc: Anvers
Data: 1605
Mides: 101×123 cm

L’únic exemplar conegut d’aquest mapa de Catalunya—el més antic dels conservats— es troba a la Bibliothèque Nationale de France. Segons el professor Agustín Hernando, la qualitat de la informació que proporciona aquesta carta geogràfica és àmplia i excepcional en haver estat dibuixada amb l’aplicació de les més modernes tècniques cartogràfiques de l’època.(Hernando,1998, 36).

El mapa fou un encàrrec que efectuà, a principis del segle XVII, la Deputació del General —actual Generalitat— per ser utilitzat com a mural. Se’n van estampar 50 exemplars.

Aquest mapa reproduït en facsímil forma part, amb 64 lamines més, de El Tresor Cartogràfic de Catalunya.

 

3 responses to “El primer mapa estampat de Catalunya

 1. Andreu Marfull i Pujadas 16 Octubre 2012 a les 11:12 am

  Hola, tinc una curiositat, sabeu què representen els símbols de les banderes dels nombrosos vaixells que amenacen/protegeixen Catalunya?, i perquè mostren els canons treient fum, com si estiguéssin lluitant? És molt interessant.

  • Miquelet Català 21 Març 2016 a les 7:46 pm

   Hola Andreu, per les dates possiblement s’hi representi la ‘Batalla de Lepant’ ocorreguda uns anys abans i en la qual va participar la Galera Reial de Joan d’Àustria, com ara la que hi ha al Museu Marítim de Barcelona, amb resultat de victòria per a les forces cristianes.
   Miquelet Català
   #miqueletscat

   • AMP 29 Març 2016 a les 3:49 pm

    Miquelet, efectivament hauria de ser la Batalla de Lepant, però hi ha dos factors que ho posen en dubte. Un d’ells és la situació de la batalla, que es troba davant les costes catalanes, i l’altre que les banderes en litigi són la lluna otomana i una “X”. Tret que es tracti de les flotes de Crist, representades amb una “X”, el més raonable és que faci referència a Santa Eulàlia. Aquesta batalla és, al meu parer, una mostra més de l’esborrat de la grandesa de la flota naval catalana. És a dir, es respresenta al Principat amb la seva armada lluitant contra l’avanç otomà, de forma genèrica o referint-se a una gran batalla en concret. En tots dos casos la història oficial ho ha esborrat. En una segona lectura, i d’acord amb la Nova Cronologia, aquest factor indicaria que la Corona d’Aragó no era el que ens han dit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: