Toponímia (3)

Una imatge, val més que mil paraules?. I si la paraula és el topònim més llarg del món?

Krungthepmahanakornamornratanakosinmahintarayutthayamahadilokphopnopparatrajathaniburiro_
mudomrajaniwesmahasatharnamornphimarnvatarnsathitsakkattiyavisanukamprasit.
กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลก ภพนพรัตน์ ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์ มหาสถาน อมรพิมาน อวตารสถิต สักกะทัตติยะ วิษณุกรรมประสิทธิ์

És el topònim més llarg del món. Però els dels rècords Guinness no el reconeixen (tot i que compta amb 185 caràcters)  perquè no és utilitzat de manera habitual per la gent del lloc. Em refereixo a Bangkok, Tailàndia. Molts tailandesos en diuen només, Krung Thep (Ciutat dels àngels).

El topònim complet significaria, aproximadament:

la ciutat dels àngels, la gran ciutat, la ciutat joia eterna, terra suprema inconquerible de la gran divinitat immortal Indra, capital reial de nou gemmes nobles, la ciutat plaent, amb molts i grans palaus reials i paradisos divins per a la deïtat reencarnada Vixnu, donada per Indra i construïda pel déu Vixnukarn.

Mapa d'Indoxina. Meyer, 1876.

Taumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanarahu
93 caràcters, maorí , oficialment el topònim més llarg, dóna nom a una muntanya de 305 metres d’alçada a Nova Zelanda, en ús general tot i que normalment abreujat com a Taumata. Hi ha versions que situen aquest topònim en 85 caràcters, és el problema típic d’aquests noms impronunciables. Significa, més o menys:

el cim de la muntanya on Tamatea, l’home dels grans genolls, conegut com a devorador de terra, va baixar, va pujar, va engolir les muntanyes, mentre tocava la flauta a la seva estimada.


Gorsafawddachaidraigodanheddogleddolonpenrhynareurdraethceredigion
Nom d’una estació de tren gal·lesa, amb 66 caràcters i que, significa, aproximadament:

l’estació de Mawddach i les seves dents de dragó a la carretera Penrhyn del nord a la platja daurada de la badia de Cardigan.

Però ara ja no s’utilitza aquest nom; després d’un intent per entrar al llibre dels rècords, es va tornar a
l’original més simple: Golf Halt.

Cambriae Typus és el primer mapa imprès que mostra Gal•les com una regió separada d’Anglaterra. S’ha suggerit que el traçat de la costa no està prou delimitat perquè Llwyd va basar el seu mapa en treballs anteriors, ara perduts, o fins i tot, que Ortelius comès un error en la transferència del manuscrit original en la versió final impresa. Gal•les s’estén fins al riu Severn, així com gran part del que avui és Anglaterra. La raó és que Llwyd va voler crear un mapa històric i cultural més que un mapa per mostrar la situació política contemporània.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
Amb 58 caràcters (51 si acceptem que en Gal·lès certs grups de caràcters formen una única lletra), dóna nom a un poble del nord de Gal·les i que significaria, més o menys:

l’església de Santa Maria en el forat de l’avellaner blanc prop d’un ràpid remolí i l’església de Sant Tisil prop de la cova roja.

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg
45 lletres. És un llac a Webster, Massachusetts, és el nom més llarg a Estats Units. Significa:

Els anglesos en el territori Manchaug pesquen a la frontera (Englishmen at Manchaug at the Fishing Place at the Boundary)

Però hi ha una traducció no literal i més humorística que diu: Tu pesques en el teu costat, jo pescaré al meu i ningú ho farà al mig.

Mamungkukumpurangkuntjunya
26 lletres. Una muntanya d’Australia. Vol dir: On el diable va orinar.

Muckanaghederdauhaulia
22. Llogaret a Irlànda: Pantà-porc entre dues entrades d’aigua salada.

Referent:

The National Library of Wales Blog
Olde Webster
Viquipèdia