No és or tot el que llueix

La inauguració de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona es va realitzar el juny de 2009. He pres aquesta data com a punt de partida per evidenciar la manca d’actualització de les imatges en els serveis web que ronden per la xarxa. Ha estat un petit, molt petit, estudi que ens pot ajudar a reflexionar una mica sobre la necessitat de dependre de sistemes importats d’altres cultures informàtiques, enlloc d’utilitzar els propis o locals. També podreu comprovar que, tot plegat, el pastís se’l reparteixen els de sempre.

•Yahoo. Imatges aèries amb data 2008, el vol probablement és de 2005 o de 2007. El carrerer tampoc està actualitzat però, pels trets bàsics, podem dir que són de dos/tres anys més tard amb certes incongruències. La propietat es de Yahoo! Inc. La base de dades es obra de Navteq. Yahoo! Maps té molts problemes fora d’Estats Units. A la manca d’actualització, s’afegeixen problemes amb les coordenades i amb la geo-localització de les fotografies dels usuaris. En màquines antigues és lent i poc amigable. A l’Europa de l’Est, les actualitzacions han estat més presents. Curiós, no? En canvi als Estats Units funciona molt bé i s’actualitza de manera ràpida

•Bing. Imatges aèries amb data 2010 (vol de  finals 2007) i de GeoEye i Blom. La propietat es de Microsoft, i els autors del carrerer són And (una de les primeres empreses que es varen dedicar a això de les rutes abans que arribès Via Michelin)  i en la base de dades repeteix Navteq. El carrerer es força aceptable. Al contrari del que fa Google amb els seus famosos Google Cars, Bing Maps no es va encarregar de fer fotografies aïllades preses amb una lent que sembla d’ull de peix, el que ha aconseguit Microsoft és una vista completa i contínua dels carrers en la que pots reconèixer absolutament tot sense cap problema. El problema de Google Street View és que només pots veure el carrer des del lloc que els vehicles van prendre la foto i tot el que queda al mig es veu més aviat borrós. L’Street Side de Microsoft, et permet recórrer una vista contínua del carrer, recarregant la imatge de tant en tant. De fet, fins i tot permet veure els números dels domicilis a la part superior i de manera nítida. És l’experiència més semblant a caminar virtualment. On és el però? Que no està disponible fora dels Estats Units, de fet només està disponible en algunes de les grans ciutats d’aquest país. L’altre problema es que Microsoft tendeix a oblidar-se o canviar els seus productes quan s’avorreix o aquests s’allarguen en el temps o el responsable s’encapritxa d’una altra joguina; moltes utilitats i programes que podien haver estat innovadores es perden pel camí. Moltes aplicacions, gadgets i altres entreteniments.

•MapQuest. Imatges datades el 2011 (vol de la sèrie de finals de 2008) i propietat de MapQuest i parts de I-Cube. L’autoria del carrerer i de la base de dades estan compartides entre MapQuest i (com dubtar-ho) Navteq. El carrerer està al dia. Encara que sembli sorprenent, les dades demostraven que MapQuest seguia sent l’empresa líder en el terreny de la cartografia en línia almenys en el mercat nord-americà i durant l’any 2009. Tot i que Google Maps o Bing ofereixen una interfície molt més moderna i prestacions més completes, sembla que el servei de MapQuest segueix sent la principal referència del mercat nord-americà: controlava gairebé el 40% d’aquest segment. El que sí és cert és que la tendència de MapQuest ha estat gairebé decreixent durant l’últim any, i això ha fet que Google se li acosti perillosament. En l’últim informe de gener 2010, MapQuest comptava amb un 39,49% de quota, mentre que Google s’emportava el 35,67%. Yahoo! disposava del 10,24% mentre que la proposta de Microsoft només arribava al 3,57% tot i les seves cada vegada millors funcions. Segons l’escala d’imatge, el resultat visual queda una mica borrós, com si manqués qualitat.

•Google Maps. Tal vegada va ser el pioner i la seva política de treball ha estat la de arribar a acords amb els ens cartogràfics de cada regió o país. Les imatges són del vol de finals de 2008 i principis de 2009, les mateixes que MapQuest, i han estat cedides per l’Institut Cartogràfic de Catalunya mitjançant la participació de les empreses DigitalGlobe, Cnes/Spot i GeoEye (a Catalunya). El carrerer està realitzat per Google, i actualitzat, i la base de dades es de Tele Atlas. A cada temporada, Google afegeix més aplicacions al Maps, al final serà una mena de Frankestein on hi podrem fer de tot, comptabilitzar-ho tot, veure-ho tot, en definitiva: crear de tot pensant que algú, potser, un dia ens seguirà. A les llegendes del carrerer encara podem trobar sorpreses com Calvo Sotelo a la plaça Francesc Macià de Barcelona que després, en el moment d’imprimir, desapareixen. Google ja és un gegant, deixem pas a unes altres criatures.

•Google Earth. Va ser el precursor, en popularitat, rapidesa, ús i tota mena d’aplicatius i gadgets. Hi ha un abans de i un després de. A partir de la seva aparició tothom va començar a clonar la idea; els que ja tenien els medis, varen mostrar públicament el seu treball, els que no, van fer panys i mànigues per presentar-se corren. Uns van desapareixia al poc temps, altres es van ofegar amb els 3D. N’hi ha que encara intenten sobreviure. Però la idea inicial ha evolucionat ràpidament i ja no és novadora. I els canvis futurs van cap a un altre manera de veure el món. Un món, probablement, més humà. Les imatge aèries, per Catalunya, són de l’ICC i, encara que estiguin signades a 2011 igual que TerraMetrics, els altres socis, són una sèrie anterior (2008-2009) a la actual. Les bases de dades són de SIO, NOAA, US Navy, NGA i GEBCO.

•OpenStreetMap. Un dels meus favorits.  OpenStreetMap crea i ofereix dades geogràfiques lliures, com ara mapes de carrers. El projecte es va iniciar perquè la majoria dels mapes que considerem lliures, només pel fet que estan a la xarxa, tenen restriccions legals i/o tècniques sobre el seu ús, sent això un problema a l’hora d’endegar un projecte. Qui participa d’OpenStreetMap?. Per una banda tenim que el suport al projecte és de la University College LondonVR Centre for the Built Environment; la empresa Bytemark Hosting allotja el wiki, les bases de dades, llistes de correu i demés; Quova don accés a les IP de les bases de dades de geolocalització i, finalment,  eCourier, una empresa de missatgeria amb seu a Londres, que amablement donen les dades GPS de seguiment dels seus missatgers. I molt important, podem desar els nostres mapes en els formats tradicionals (.jpg, .svg, etc…), també podem editar mapes i seguir els rastres GPS. Les dades i mapes s’actualitzen constantment. Pot créixer molt. Com tot Wiki (tothom per tothom), el perill pot ser la col·laboració indiscriminada; per una altra banda, els hi manca més precisió professional, i això tampoc vol dir que sigui negatiu.

•ICC. Amb el Vissir 3.0, l’Institut Cartogràfic ha donat un bon pas endavant, millorant les prestacions i el servei, ha adoptat aquest look desenfadat de programari jove i s’adaptat al funcionament estàndard de la majoria de les aplicacions. Podem descarregar topogràfics (d’1:1.000 a 1:250.000), ortofotos (de 25 i 50 cm i de 2,5 m.), mapes antics i la vista actual, entre altres opcions. Les imatges són de la sèrie 2008-2009. En quant al carrerer i topogràfic, hi ha certes escales que encara no han estat actualitzades, la 1:1000, per exemple. Actualment s’està realitzant les sèries de vols 2010-2011.


Flash Earth. És una eina desenvolupada en flash que usa diversos motors de mapes, entre ells, Google Maps. Realment ens permet navegar al voltant del món com si estiguéssim en Google Maps però desenvolupat en flash, permetent realitzar zoom sobre les zones sobre les quals estem volant i, fins i tot, disposa d’un cercador. Fa ús dels motors de Google Maps, Microsoft Virtual Earth, Yahoo Maps, Ask.com, OpenLayers i Nasa. La veritat és que amb Google Maps obtenim més detalls de les zones, per tant ens podem acostar molt més del que ens podem acostar amb els altres motors, encara que amb Microsoft, Yahoo i Ask també funciona, però de manera irregular, en el nostre país amb una major limitació. És un treball realitzat per Neave. El producte está llicenciat a Microsoft. En els credit hi figuren Harris Corp i Earthstar Geographics LLC.

Vés-hi

♦♦♦♦♦

Com a final de festa afegim sis mostres de Barcelona per que cadascú pugui opinar sobre colors, disseny, errors i claredat.

Yahoo! Maps

Bing

MapQuest

Google Maps

OpenStreetMap

Institut Cartogràfic de Catalunya

Yahoo!Maps Bing OpenStreetMap Google Maps MapQuest ICC