Món equivocat

•ZENO

Al segle XIV, els germans venecians Nicolo i Antonio Zeno asseguraven haver navegat cap a l’oest de l’Atlàntic Nord, descobrint llocs que van anomenar Frisia i Icaria (dues illes prop de Groenlàndia), Estotiland (a la part continental d’Amèrica del Nord) i Drogio (possiblement Nova Escòcia). Això es el que deia Nicolo Zeno en els seus Comentaris de viatge, afirmava haver trobat un manuscrit i un mapa, ambdós realitzats pels seus avantpassats. Nicolo el Jove ho va publicar el 1558. Una segona versió del mapa va ser publicada pel venecià Giordano Ruscelli el 1561.

En 1569, Gerhard Mercator copia el mapa de Zeno en el seu influent mapa del món. Abraham Ortelius va fer el mateix amb el seu mapa de l’Atlàntic Nord el 1573. En 1595, Mercator inclou Frísia (no s’ha de confondre amb la Frísia, a la costa del Mar del Nord) en un requadre a part del mapa de 1595. Així, Frísia, i les altres terres inventades i fabricades al segle XVI per Zeno, van adquirir el rang de reals, sent copiats pels cartògrafs, sovint amb variacions en els noms com Fixland, Freezeland o Frischlant. Només molt més tard va quedar clar que eren móns imaginaris.

Però la confusió va ser absoluta quan descobridors, com ara Martin Frobisher, van dir haver vist en el 1576 una terra alta i ferma, que segons el mapa de Mercator ha de ser Frisia. Frobisher demana Frísia per Anglaterra, sense adonar-se que probablement va veure la costa de Groenlàndia. La confusió va continuar quan va explorar l’illa de Baffin pensant que era Groenlàndia. En conseqüència, l’estret de Frobisher (que en realitat és una badia) durant molts anys es va situar a la punta de Groenlàndia, en lloc de l’illa de Baffin. Molts cartògrafs van seguir inclouen Frisia en els mapes de l’Atlàntic Nord en data tan tardana com el segle XVIII.

Aquest mapa va ser realitzada cap el 1693 per Vincenzo Maria Coronelli, i situa Frísia a l’est de Groenlàndia.

•EL MÓN COM UN GLOBUS INFLABLE

He vist tonteries en els mapes, però mai aquest tant espectacular, tractant-se d’un globus terraqui amb sorpresa. L’han trobat a http://www.alternatehistory.com/

Turquia apareix partida (literalment) en dos (probablement un defecte de disseny). Les grans ciutats estan deslocalitzades, Noruega ha conquerit part del territori suec, Finlàndia necessita fer règim. Alemanya empetiteix, França creix fins arribar a la frontera austríaca, Suïssa gairebé arriba al Mediterrani. Un gran llac separa Estònia de Rússia. Trieste torna a ser envaïda. Gibraltar és a Huelva, Barcelona viu a l’Ebre, Màlaga es troba a Almeria, La Corunya s’escriu amb una O final. Amsterdam es a La Haya. M’agrada aquest món.

• AGÈNCIES DE VIATGES N’HI HA MOLTES

Hi ha un web de viatges i turisme anomenada Secretplaces.com (llocs secrets) que, pel que sembla, tenen en nòmina certs indrets de la península Ibèrica absolutament desconeguts per la majoria, on pots anar a passar les teves vacances com en un paradís. Descobreix els tresors amagats d’Espanya i Portugal. Crec que l’agència és britànica.

Llàstima… semblava interessant.

•LA GUINEU

Sabem que els nord-americans, de geografia nothing, això ho sap fins hi tot la Fox que ho ha patit en els seus noticiaries aquest any. Busqueu Iraq.

•UN CAS DE PILOTES

Any 2010, WGN News de Chicago i la copa del món de Sud-àfrica, sabeu on és el problema?

•YOU ARE HERE

El meu favorit. Som a Anglaterra en concret a Londres, un indret que s’anomena Chalk Farm. L’autor de les pintades correctores és en TFL. La ruta que serveix a aquesta parada d’autobús en realitat no apareixen al mapa. Gràcies a Simon Crubellier.

•L’ALTRA EUROPA

La CNN també sap geografia, sobretot l’Europea. On és la república Txeca?

•MÉS GLOBUS

Aquí deixo aquesta imatge per que vosaltres mateixos practiqueu l’art dels 7, o més, errors. Per cert, com voleu que les criatures aprenguin geografia?

trobat a http://www.alternatehistory.com/

•SABATES PELS PIRATES

Un mapa que s’utilitza per a una finalitat benèfica, tipus ONG, tipus cooperant, no pot infiltrar un vaixell pirata, entre altres evidències i tòpics, com a una de les premisses populars i folklòriques d’Àfrica. No farà mal aquest vaixell pirata, ho sabem, però… I es una llàstima. Shoe Aid for Africa.