El mapa que dóna nom a Amèrica

A finals de maig de 2003, la Biblioteca del Congrés va completar la compra de l’única còpia supervivent de la primera imatge de la silueta dels continents del món com el coneixem avui en dia, el monumental mapa del món de Martin Waldseemüller de 1507.

El mapa que dóna nom a Amèrica

El mapa que dóna nom a Amèrica

El mapa ha estat esmentat en diversos cercles com certificat de naixement dels Estats Units i per una bona raó: és el primer document en què hi apareix el nom “Amèrica” ​. És també el primer mapa que representa l’Hemisferi Occidental sencer i el primer mapa que representa l’Oceà Pacífic com un cos separat d’aigua.

Martin Waldseemüller, l’autor principal del mapa al 1507, va ser un erudit del segle XVI, humanista, clergue i cartògraf que va formar part del petit cercle intel lectual del Vosagense Gimnàs, a Saint-Dié, França. Va néixer prop de Friburg, Alemanya, en algun moment de la dècada de 1470 i va morir a Saint-Dié al 1522. Durant la seva vida va dedicar gran part del seu temps a les empreses de cartografia, incloent-hi, a la primavera de 1507, aquest mapa, un conjunt de grills (o segments) del món (amb un diàmetre de tres polzades), i la Cosmographiae Introductio  (dades per acompanyar el mapa). També va preparar l’edició 1513 de la Ptolomeu Geographiae, la Carta Marina, un gran mapa del món el 1516 i un mapa del món més petit, l’edició 1515 de Margarita Philosophica Nova.

El títol complet del mapa és Universalis Cosmographia secundària Ptholemei traditionem et americi Vespucci lustrationes Que aliorum  (“Un dibuix de tota la terra seguint la tradició de Ptolemeu i els viatges d’Américo Vespucio i altres “). Aquest mapa, imprès en 12 fulls separats,  de 18 per 24 polzades, i fet amb plaques de bloc de fusta, fa més de 4 per 8 peus (13,12 per 26,25 metres) de dimensió quan està muntat.

El gran mapa és una obra mestra primerenca del segle XVI, que conté un mapa complet del món, dos mapes requadrats que mostra per separat els hemisferis occidental i oriental, les il.lustracions de Ptolomeu i Vespucci, les imatges dels diferents vents i extenses notes explicatives sobre les regions seleccionades del món. El mapa de Waldseemüller, representa una declaració de racionalitzar el món modern a la llum de les notícies interessants que arriben a Europa com a resultat de les exploracions a través de l’Oceà Atlàntic o la costa d’Àfrica, que van ser patrocinats per Espanya, Portugal i altres.

El mapa va crear un gran enrenou a Europa, ja que les seves conclusions s’allunya considerablement dels coneixements acceptats en el món en aquest moment, que es basava en el segle II dC, del treball del geògraf grec Claudi Ptolemeu. Per als ulls d’avui, el mapa de 1507 apareix molt precís, però pel món del segle XVI representava un allunyament considerable de la composició del món. El seu aspecte, sens dubte, encès el debat a Europa sobre les seves conclusions que un continent desconegut (desconegut, almenys, als europeus i altres en l’hemisferi oriental) hi ha entre dues enormes cossos d’aigua, els oceans Atlàntic i Pacífic, i separat del món clàssic de Ptolemeu, que havia estat confinada als continents d’Europa, Àfrica i Àsia.

És evident que la informació que Waldseemüller i els seus companys tenien a la seva disposició, reconeix els viatges colombins anteriors d’exploració i descobriment. No obstant això, el grup també havia adquirit una recent traducció francesa de la important obra Mundus Novus, carta d’Americo Vespucci que és una descripció detallada dels seus suposats quatre viatges a través de l’Oceà Atlàntic als Estats Units entre 1497 i 1504. En aquest treball, Vespucci va arribar a la conclusió que les terres descobertes per Colom el 1492 i altres eren, de fet, un continent nou, desconegut per a Europa. Amb aquesta revelació sorprenent, el reconeixement de Vespucci va ser inmediat, i va ser honrat amb l’ús del seu nom pel continent acabat de descobrir.

Cal destacar que tot l’hemisferi occidental portava el nom d’una persona viva, Vespucci no va morir fins 1512.

En 1513, quan Waldseemüller i els erudits de Saint-Dié publican la nova edició de Ptolomeu Geographiae, i per 1516, la famosa Carta Marina, havia tret el nom “Amèrica” ​​dels seus mapes, potser el que suggereix que, fins i tot, hi havia dubtes sobre honrar Vespucci exclusivament per a la seva comprensió del Nou Món. En canvi, en el atles de 1513, l’àrea anomenada “Amèrica” ​​ara es coneix com Terra Incognita (terra desconeguda). El 1516 a la Carta Marina, Amèrica del Sud s’anomena Terra Nova (Nou Món) i Amèrica del Nord es diu Cuba i es demostra que és part d’Àsia. No es fa referència al nom “Amèrica”. Les contribucions cartogràfiques deJohannes Schöner el 1515 i per Peter Apia el 1520, però, van adoptar el nom “Amèrica” ​​per a l’Hemisferi Occidental, i el nom es va convertir en part de les pràctiques acceptades.

Traduït d’un text de la Library of Congress del Estats Units a Washington.

Links recomanats:
University of Minnesota, James Ford Bell Library, Mapes Antics.