Món antic (3)

La Biblioteca Digital Mundial permet descobrir, estudiar i gaudir dels tresors culturals de tot el món en un únic lloc, de diverses maneres. Aquests tresors culturals inclouen manuscrits, mapes, llibres poc comuns, partitures musicals, gravacions, pel lícules, gravats, fotografies i dibuixos arquitectònics. Els articles de la Biblioteca Digital Mundial es poden explorar de manera senzilla segons lloc, època, tema, classe d’article i institució col.laboradora, o poden localitzar mitjançant una recerca oberta, en diversos idiomes.

Les característiques inclouen agrupacions geogràfiques interactives, un cronograma, visualització d’imatges avançada i capacitats interpretatives. Les descripcions dels articles i les entrevistes amb els conservadors sobre articles destacats proporcionen informació addicional.

Les eines de navegació i les descripcions de continguts estan disponibles en àrab, xinès, anglès, francès, portuguès, rus i espanyol. Els llibres, manuscrits, mapes, fotografies i altres materials representen una varietat més àmplia d’idiomes, ja que s’ofereixen en els seus idiomes originals.

La Biblioteca Digital Mundial va ser desenvolupada per un equip de la Biblioteca del Congrés dels EUA, amb col.laboracions d’institucions de molts països, el suport de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, les Ciències i la Cultura (UNESCO ), i el suport financer de diverses empreses i fundacions privades.

 

Alonzo de Santa Cruz (1505–67) va ser un conegut cartògraf espanyol. Com a cosmògraf a la Casa de Contratación, l’empresa de Sevilla que tenia el monopoli sobre el comerç amb el Nou Món, va ser responsable del Padrón Real, un mapa que documentava els països recentment descoberts a l’Atlàntic. Aquest mapa mundial, publicat per Alonzo de Santa Cruz el 1542, porta el títol: Una nova descripció més real i completa de tot el món, publicat per primera vegada per Alonzo de Santa Cruz, cosmògraf principal de l’emperador Carles V, 1542. L’escala del mapa és d’1: 34.000.000. Està  dibuixat, en tres fulls de pergamí, de 79 per 146 centímetres. El mapa està format per dues mitges esferes, una septentrional i una meridional, cadascuna de 36 segments que s’utilitzen per formar un globus de 39 centímetres de diàmetre. Probablement el mapa va ser adquirit pel filòleg i historiador suec Johan Gabriel Sparwenfeld durant el seu viatge a Espanya el 1689–90.

 
World Digital Library